Asfaltverhardingen /

Duurzaam asfalt

Duurzaam asfalt

Meer dan 50 procent van ons asfalt bestaat uit gerecycled materiaal. Dat scheelt grondstoffen en verlaagt de impact op het milieu.

Asfalt hergebruiken: zo doen wij dat

Op veel locaties waar we werken, komt materiaal vrij. Dat gebruiken we opnieuw in onze asfaltmengsels. Zo verkleinen we de milieu-impact van onze projecten. Hoe we dat doen? Op ons eigen terrein in Hasselt staat een elektrische driedekszeef. Daarmee zeven we gebruikt asfalt in drie groottes. Fracties, noemen we dat. Die fracties verwerken we in nieuwe asfaltmengsels. Zo ontstaat duurzaam asfalt. We gebruiken het in onder- en tussenlagen, waar 60 procent hergebruik standaard is. Maar waar het mogelijk is, verhogen we dit percentage. Ook in asfaltdeklagen passen we duurzaam asfalt toe, met 40 procent hergebruik.

Milieu-impact meten met LCA en MKI

We meten hoe duurzaam onze asfaltmengsels zijn. Onder meer met de levenscyclusanalyse (LCA) en milieukostenindicator (MKI). De LCA laat zien wat het effect op het milieu is tijdens de hele levenscyclus. Denk aan CO₂-uitstoot, energieverbruik en grondstoffengebruik. De MKI geeft een cijfer dat de totale milieubelasting van een product of project uitdrukt. We berekenen dit op basis van de LCA-gegevens. Hoe lager het cijfer, hoe duurzamer.

Levensduur en kosten van asfalt

Samen met onze opdrachtgevers berekenen we hoe lang een verharding meegaat en wat die kost. Zo krijg je een oplossing die duurzaam en betaalbaar is. We gebruiken hiervoor:

  • LCC (levenscycluskosten): laat zien wat de totale kosten van aanleg, onderhoud en reparatie zijn over de hele levensduur.
  • TCO (Total Cost of Ownership): geeft inzicht in de projectkosten, van begin tot eind.

Zie waar we nog meer aan gewerkt hebben

Samen maken we morgen.