Schagen Reinforced Asphalt

Hoe zorgen we voor een extra sterke asfaltverharding, maar voorkomen we dat de constructie te dik wordt? Een vraagstuk waaraan we een aantal jaren geleden werkten. Zo kwamen we tot een nieuw product: Schagen Reinforced Asphalt (SRA). We versterken het asfaltmengsel met vezels. Wat zijn hiervan de voordelen en halen we hiermee het gewenste resultaat?
Optimaliseren eigenschappen
Functionele eigenschappen van asfaltmengsels bepalen de laagdikte van het asfalt dat we aanbrengen. Het idee van SRA is dat we de functionele eigenschappen en de taaiheid optimaliseren, waardoor we de constructiedikte beperken en de weerstand tegen scheurdoorgroei verbeteren.
Duurzame keuze
SRA is een gewapend asfaltmengsel dat bijzonder geschikt is voor zowel deklagen als tussenlagen. Dit mengsel is een efficiënte oplossing voor zwaarbelaste en scheurgevoelige asfaltverhardingen. De vezels in het asfaltmengsel verbeteren verschillende eigenschappen van het asfalt:
- Vertraging van scheurvorming: De vezels helpen scheurvorming te vertragen, wat de levensduur van de weg verlengt.
- Tegengaan van spoorvorming en vervorming: De vezels verminderen spoorvorming en vervorming van het asfalt, wat zorgt voor een stabielere en duurzamere weg.
- Verbeterde sterkte-eigenschappen: Door de vezels wordt de sterkte van het asfalt verbeterd, wat leidt tot minder samendrukken en een betere krachtverdeling.
- Volledig herbruikbaar: Aan het eind van de levensduur is SRA volledig herbruikbaar, wat bijdraagt aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.
- Deze eigenschappen maken SRA tot een efficiënt en duurzame keuze voor diverse wegverhardingstoepassingen, waarbij we de constructiedikte kunnen reduceren, zonder in te leveren op kwaliteit en duurzaamheid.
Onderzoek en pilots
Na uitgebreid laboratoriumonderzoek was het in 2018 zover: we startten met pilots op verschillende locaties in de gemeenten Emmen en Kampen. Daarnaast pasten we SRA toe aan de Thijssengracht in Steenwijkerland, op de parallelweg van de N337 voor de provincie Overijssel en op de rotonde Kamperhoekweg voor de provincie Flevoland. Om de prestaties in de praktijk te meten, monitorden we de proefvakken en vergeleken we de resultaten met de verwachtingen uit het laboratoriumonderzoek. Hierbij maakten we onderscheid in doelstellingen en omstandigheden. SRA werd toegepast als tussen- en/of deklaag in de volgende situaties:
- In slecht draagkrachtige veen- en kleigebieden
- Op zwaarbelaste wegen
- Als duurzame onderhoudsmaatregel om reparaties in onderliggende lagen te minimaliseren
Monitoren
Elk jaar voerden we een visuele inspectie uit, waarbij we de staat van de wegverharding, de mate van afwijkingen en schades beoordeelden. Voorbeelden hiervan zijn langs- en dwarsvlakheid (vervorming en spoorvorming), rafeling (materiaalverlies) en scheurvorming.
Op de locaties waar we SRA als deklaag of tussenlaag toepasten op zwaarbelaste wegen en als duurzame onderhoudsmaatregel, ontdekten we geen onverwachte schades. In de meeste projecten behaalden we goede resultaten, vooral bij de toepassing van SRA in tussenlagen op zwaarbelaste wegen en als deklaag voor duurzame onderhoudsmaatregelen. In gebieden met een zeer slecht draagkrachtige ondergrond vertoonde de SRA-verharding verzakkingen en scheuren. Dit is te verklaren door de variërende grondwaterspiegel. Hierdoor ontstaat ongelijkmatige zetting. We constateerden wel een goede samenhang, waarbij grotere scheuren werden verdeeld over meerdere kleine scheuren. Door volumevermindering van de ondergrond bezwijkt de SRA uiteindelijk.
Voordelen van SRA
SRA in een deklaag is een duurzame onderhoudsoplossing waarbij de tussenlaag niet vervangen hoeft te worden. Na aanvullend onderzoek zullen we SRA ook toepassen in asfalttussenlagen, waar de grootste krachten ontstaan door verkeersbelasting. Dankzij de vezeltoevoeging is het asfalt in alle richtingen gewapend, wat zorgt voor een betere verdeling van piekspanningen over een groter oppervlak. Dit maakt SRA bijzonder geschikt voor zwaarbelaste wegen en terreinen, en voor locaties waar een efficiënte onderhoudsmaatregel, een lange levensduur of een reductie in laagdikte vereist is. We blijven de proefvakken monitoren om de prestaties van SRA te evalueren.